Brandbeveiliging

2 Minuten Gepost op:


Brandbeveiliging

Brandbeveiliging

Brandbeveiliging is een compleet plan om brand te voorkomen, een beginnende brand te blussen en de veiligheid van de aanwezigen te waarborgen. Alle aspecten kunnen niet los van elkaar gezien worden, of er nu sprake is van brandbeveiliging voor een woning, of de veiligheid binnen een bedrijf. Omdat voorkomen altijd beter is dan genezen, is preventie zeer belangrijk. Dit kan op vele manieren plaatsvinden. Niet of langzaam brandbare materialen en rook- en hittedetectiemeters verhogen de kans om een beginnende brand tijdig te ontdekken. Door rook- en hittecompartimentering zal een brand zich minder snel verspreiden. Bedrijven zullen een brandmeldinstallatie gebruiken waardoor hulpdiensten snel zijn gealarmeerd. BHV (bedrijfshulpverlening) getrainde medewerkers zijn geschoold om in nood te handelen.

Blusmiddelen

Blusmiddelen zijn alle middelen om een (beginnende) brand te blussen. Een brandblussers is de meest voorkomende blusmiddel. De meest voorkomende soorten zijn een poederblusser voor de klasse ABC en een schuimblusser voor de klasse AB. Brandklasse A zijn vaste stoffen, brandklasse B vloeibare stoffen en brandklasse gassen. Een poederblusser is effectief maar geeft veel restschade aan elektrische apparaten. Een CO2 brandblusser klasse B is vooral geschikt voor ruimtes met veel elektronische apparatuur en keukens. Een minder voorkomende brandblusser is een vorstbestendige schuimvrije en vetvrije blusser voor de klasse ABF. Ze zijn geschikt om branden te blussen met als oorzaak vet en bakolie. Voor metaalbranden is er een speciale poederblusser met de aanduiding. Deze worden vooral bedrijfsmatig gebruikt. Andere blusmiddelen zijn de branddeken, een brandslang of haspel en een sprinklerinstallatie waarmee complete ruimten met water zal worden geblust.

Persoonlijke veiligheid

De stelregel bij een brand is dat de persoonlijke veiligheid altijd het belangrijkst is. Hierna de veiligheid van andere aanwezigen en daarna pas de brand. Is een brand niet snel te blussen dan is het de taak van de brandweer. Een prullenbak brand is waarschijnlijk nog te blussen als er blusmiddelen in de buurt zijn. Om de veiligheid te vergroten zijn er veel speciaal getrainde BHV-medewerkers. Deze medewerkers krijgen periodiek een herhalingscursus om de kennis op pijl te houden. Ieder bedrijf heeft een ontruimingsplan en een functionaris om de veiligheid in de gaten te houden. Denk hierbij aan goed werkende noodverlichting en het vrij houden van vluchtroutes en nooddeuren. Ook thuis is het verstandig om stil te staan bij de verschillende manieren om bij nood de woning te verlaten. De aanschaf van brandmelders, C02 melders, een blusdeken en een kleine blusser is relatief goedkoop en kan veel schade voorkomen.Tags:
405 Woorden

Over ons

Veiligheid voorop: alles wat je wilt weten over veiligheidssystemen Hi! Mijn naam is Richard en ik ben blogger op deze site. Ik schrijf allerlei artikelen over veiligheidssystemen, want ik heb hier veel ervaring mee. In het dagelijks leven ben koop ik namelijk veiligheidsapparatuur in voor particulier en zakelijk gebruik. Ik vind het erg belangrijk dat we ons huis goed beveiligen tegen bijvoorbeeld inbraken en daarom geef ik jullie graag advies over hoe je dit het beste kunt doen. Wil je bijvoorbeeld graag weten waar je op moet letten als je een alarmsysteem in huis installeert? Of ben je meer benieuwd naar hoe je je computer en digitale gegevens het beste kunt beveiligen? Ik hoop dat mijn blogs informatief zullen zijn en dat jullie er ook iets aan hebben. Veel leesplezier!

Zoeken

Categorie├źn

Archief

Recente artikelen

Brandbeveiliging
6 mei 2019
Inbraakbeveiliging
29 augustus 2018